Cine merge la psihoterapeut?
Daca apelez la un psihoterapeut inseamna ca am ajuns intr-un moment al vietii in care am nevoie de ajutor, nu mai reusesc singur. Sunt atat de "inauntru" problemelor mele ca nu mai vad iesirea si am nevoie de psihoterapeut sa ma insoteasca pentru a iesi la suprafata, sa ma ajute sa gasesc "iesirea".
Pot avea nevoie de psihoterapeut persoanele care doresc sa-si imbunatateasca relatiile cu cei din jur: cu familia, colegii, prietenii, sefii, socrii, parintii, ... etc sau pur si simplu daca vreau sa ma inteleg mai bine, sa inteleg de ce reactionez intr-un anumit fel intr-o situatie de viata sau sa-mi imbunatatesc performantele profesionale.
Pot face psihoterapie persoanele care sunt in evidenta unui cabinet psihiatric si psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos.
Terapia poate fi individuala, de cuplu sau de grup.
Pot beneficia de terapie atat adultii cat si copii.
De cate sedinte de terapie am nevoie?
Nevoile sunt diferite,oamenii sunt diferiti si in consecinta numarul de ore necesar este si el diferit.Numarul de ore va fi stabilit pe parcurs.
Frecventa este de o zi pe saptamana timp de 50 minute pentru terapia individuala, 90 minute pentru terapia de cuplu.
Sunt situatii in care frecventa si durata sedintei pot fi mai mari.
Psihiatru, psiholog sau psihoterapeut?
Psihiatrul este medic, absolvent de medicina cu un rezidentiat in psihiatrie. El se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor psihice.
Psihologul este absolvent al unei facultati de psihologie , specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala, ... etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.
Psihoterapeutul poate fi absolvent de medicina, psihologie, asistenta sociala sau teologie care mai are in plus o formare intr-una din scolile de psihoterapie. Instrumentele cu care lucreaza psihoterapeutul difera in functie de scoala de formare absolvita. In principiu se bazeaza pe conversatia terapeutica, comunicare la un nivel mai profund.
De regula exista colaborare intre psihiatru , psiholog si psihoterapeut.
Carl Rogers spune ca "psihoterapia (sau cel putin terapia centrata pe client) este procesul prin care omul devine una cu organismul sau - fara autoamagire, fara deformare." Terapia pare sa insemne o revenire la experienta senzoriala si viscerala elementara. Daca inainte de terapie individul se intreaba, deseori involuntar: "Ce ar vrea parintii sau cultura mea sa fac?" , "Ce cred altii ca ar trebui sa fac in situatia asta?" , pe parcursul procesului terapeutic, individul ajunge sa se intrebe: ''Cum receptez eu asta? '' , ''Ce inseamna asta pentru mine?''
Sedinta de terapie este confidentiala?
Tot ceea ce se discuta in cadrul sedintelor este confidential. Exceptie fac situatiile in care o persoana vrea sa-si faca rau ei sau altora, în circumstante de iminenta sau posibila vatamare fizica sau crima.
Ce fac daca nu pot ajunge la ora programata?
Anularea sau amanarea sedintelor se anunta cu cel putin 24 ore inainte, daca nu sunt anuntate se platesc.
Daca aveti si alte intrebari le astept pe adresa contact@psihoterapeut-bucuresti.ro