Psihoterapeut sau cea mai buna prietena ?

De ce este mai bine sa te adresezi unui psihoterapeut si nu celei mai bune prietene? Pentru ca psihoterapeutul nu te judeca, nu te critica, nu te eticheteaza, nu-ti da sfaturi.

Un psihoterapeut format in psihoterapia centrata pe persoana, in cadrul procesului terapeutic indeplineste urmatoarele conditii esentiale (toate conditiile sunt in numar de 8, dar nu vreau sa va plictisesc cu teoria si le enumar doar pe cele mai importante) :
 
- este congruent, asta inseamna ca este o persoana autentica, nu o fatada, nu joaca un rol, nu este prefacut.
 
Desi conceptul de congruenta este mult mai complex, m-am rezumat doar la ideea de baza; aceea ca terapeutul este el insusi in mod liber, profund si cu acceptare.Intr-o astfel de relatie tindem sa ne simtit bine, in largul nostru ;
 
- are atitudine pozitiv neconditionata; asta inseamna ca simte o grija calda fata de client, o grija care nu cere nimic in schimb. Ceva de genul: "Imi pasa", nu "Imi pasa de tine daca te porti asa si pe dincolo".
 
Acceptarea pozitiv neconditionata presupune acceptarea clentului ca persoana distincta, cu tot ce vine, cu toate tipurile de sentimente si experiente ;
 
- are intelegere empatica.Psihoterapeutul percepe lumea clientului ca si cum ar fi a lui. In felul acesta terapeutul poate sa inteleaga bine sentimentele clientului. O astfel de empatie patrunzatoare este esentiala in terapie, il face pe client sa se simta inteles.
 
Pare simplu, nu ? Chiar imi spunea o prietena - Doar atat? Pai, pot sa fac si eu asta !
 
Va invit sa incercati. O sa constatati cat de greu este, poate chiar imposibil.
 
Un psihoterapeut (centrat pe persoana) are pe langa facultatea de psihologie, medicina sau teologie si o formare de patru ani. In acesti patru ani de formare invata pe langa notiunile teoretice si sa se cunoasca foarte bine pe sine, astfel incat el sa poata fi autentic, empatic si acceptant.
 
Acum cred ca puteti face mai usor diferenta dintre a va adresa unui psihoterapeut sau celei mai bune prietene.