Cum se pot schimba oamenii ?

In interiorul fiecarui individ exista o forta care il impinge sa accepte experiente importante in structura eului, si deci si in constiinta, aceasta forta poarta numele de tendinta spre actualizare.Cand acest lucru este impiedicat de rigiditatea structurii eului, persoana va experimenta sentimente si emotii neplacute.Ca si disconfortul si durerea fizica, scopul este sa-l previna pe individ ca ceva se intampla si necesita atentie.Din acest motiv sentimentele sunt foarte importante in terapia centrata pe persoana.

Structura eului este acolo cu un scop anume.De exemplu, poate ca pentru a fi acceptat si iubit, i s-a impus copilului sa fie tacut si ascultator.Asadar sa-si accepte spiritul rebel ar fi prea amenintator.Si daca nu deformeaza sau nu isi neaga sentimentele razlete pentru a-si mentine structura eului, va deveni anxios.

Unul din scopurile centrale ale structurii eului este sa-l impulsioneze pe individ sa se ”ajusteze” si sa primeasca acceptare, iubire si respect.daca acel individ este acceptat si iubit de cei din jurul sau, atunci structura eului isi face datoria.

Cu cat cineva este acceptat mai mult pentru el insusi, asa cum e el in totalitate, si nu doar pentru ca accepta ideile altcuiva cu privire la ceea ce ” se cuvine”, cu atat mai putin va fi amenintata structura eului .In acest fel experienta are mai putine sanse sa fie negata sau deformata.

Sarcina terapeutului centrat pe persoana este sa asigure un mediu caracterizat de lipsa amenintarii la adresa structurii eului.Intr-un astfel de mediu, clientul va fi capapil, progresiv, sa recunoasca si sa numeasca experiente carora nu li s-a permis sa intre in constiinta, iar structura eului sau se va schimba.

Ca indivizi, suntem flexibili atunci cand nu exista conflict intre experienta noastra si structura eului.Putem anticipa sau recunoaste ce este acceptabil pentru noi insine si pentru altii si putem lua decizii fara sa deformama sau sa negam experienta avuta.Ne putem schimba judecatile si valorile potrivit propriei noastre experiente.

De asemenea, cu cat cineva este mai capabil sa-si integreze propriile experiente in structura eului, altfel spus- cu cat se accepta mai mult pe sine- cu atat mai mult devine capabil sa-i inteleaga si sa-i accepte pe ceilalti.

Schimbarea personalitatii este un proces lent, nu este ca si cum ar exista un singur moment in care descoperi si te luminezi, ci este o serie de mici ajustari.Valuri mici care se maresc treptat pentru a influenta modul de a fi al unei persoane.

 

 

Janet Tolan - Psihoterapie si consiliere centrata pe persoana.