Principalele simptome ale bolii depresive.

 
Cele mai comune probleme mintale intalnite pe continentul european sunt depresia, anxietatea, insomnia, tulburarile psihosomatice, dependenta de alcool si de droguri, hiperactivitatea la copii (ADHD) si dementa la varstnici.
 
Desi simptomatologia bolii depresive este,probabil, cunoscuta de multi cititori faptul ca numarul bolnavilor este in crestere ma face sa cred ca este necesar sa enumar aceste simptome:
 
Tulburarea depresiva ca perturbare a dispozitiei bazale.
 
Depresivul are o dispozitie trista,nu il mai bucura nimic,nu il mai intereseaza viitorul sau,totul devine gri.Isi pierd interesul pentru munca,hobby-uri,sex sau intalniri cu prietenii.Unii se manifesta apatic,altii sunt disforici(tulburare a dispozitiei caracterizata prin tristete profunda si nemultumire de sine),iritabili,morocanosi ceea ce face destul de greu de stabilit raporturi cu ei.O mare parte prezinta pe langa dispozitia depresiva,o teama difuza,manifestata ca frica in fata vietii si a responsabilitatilor.
 
Inhibitia gandirii
 
Depresivul se concentreaza cu mare dificultate.
 
Inhibitia psihomotorie
 
Depresivul nu are elan,nu are chef sa intreprinda nimic,totul devine prea mult,prea obositor,inspaimantator.
 
Scaderea generala a fortei se exprima si in stilul de miscare:toate miscarile sunt greoaie,fara entuziasm,lipsite de elan.
 
Ca fenomen contrastant s-a observat la un anumit tip de depresivi o psihomotricitate agitata.Nu pot sta linistiti,mainile sunt intr-o continua miscare,miscarile sunt fara sens.
 
Afectarea vitalitatii
 
Depresivii se simt obositi,fara vitalitate,fara energie.Isi simt greutatea propriului corp ca o greutate care le apasa pe umeri.Se plang de dureri difuze si senzatii de apasare,isi percep bratele si picioarele ca fiind "ca de plumb".
 
Simptome vegetative
 
Simptomatologia vegetativa este o manifestare frecvent asociata cu boala depresiva.In cazul unei depresii latente este chiar unica manifestare are paoate fi recunoscuta ca semn al unei depresii mascate.
 
Conform O.Benkert urmatoarele simptome vegetative se gasesc mai frecvent la depresivi:
 
tulburari intestinale
senzatia de presiune abdominala
senzatia de apasare la nivelul capului
uscaciunea gurii
bradicardie sau tahicardie
extrasistole
"batai de inima"
alte tulburari cardiace
scaderea temperaturii
transpiratii sau frisoane
scaderea secretiilor lacrimale,sudorale
senzatie de ameteala
dureri de cap
dureri de stomac
constipatie
balonare
pierderea apetitului alimentar
scadere ponderala
diminuarea functiei sexuale
amenoree
dureri de spate
dureri de aspect neuralgic
 
Tulburari ale somnului
 
Tulburarile de somn marcheaza de cele mai multe ori debutul unei boli depresive si se afla printre primele simptome reclamate de catre bolnavi.Plangerile se refera la dificultatea de a adormi sau la faptul ca se trezesc in mijlocul noptii si nu mai pot adormi.Dimineata se simt ca si cum nu ar fi dormit deloc si sunt foarte obositi.
 
Suicidul
Aproape fiecare depresiv are ganduri de sinucidere,autodistrugere si adesea face cel putin o tentativa de suicid.