Mananca constient!

Mindful Eating

De multe ori mancam pe fuga. In timp ce mancam ne gandim la ce avem de facut, la ce nu am facut si cate si mai cate - ne trezim cand se goleste farfuria.

Ar fi bine ca in momentul in care mancam sa fim cat mai constienti de lucrul acesta: sa privim mancarea, sa o mirosim, sa simtim gustul, sa ne simtim corpul in timp ce mancam, iar  in momentul in care apare senzatia de satietate sa ne oprim.

La o scoala din Carolina de Nord copiii au fost invatati sa manance constient. Aceasta actiune a avut scopul de a preveni supraalimentarea si obezitatea.

Un nou studiu psihologic arata ca mancatul constient poate preveni de asemenea tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia si bulimia, boli care afecteaza 30 de milioane de oameni in fiecare an, si care au un procent de mortalitate mai mare decat orice alte tulburari psihice.

In mod surprinzator anorexia nervoasa are un procent de mortalitate mai mare decat depresia majora, schizofrenia sau tulburarea bipolara. De fapt, persoanele care sufera de aceasta afectiune au un risc mai mare de suicid si sunt predispuse la complicatii majore de sanatate, cum ar fi afectiunile cardiace.