De ce nu vin oamenii la psihoterapeut?

Stau si ma gandesc care ar putea fi motivul pentru care oamenii nu vin la psihoterapie.
Din interactiunile mele cu oamenii, aici ma refer la contactele pe care le am in afara cabinetului de psihoterapie, chiar la rudele mele de multe ori, observ ca nevoia exista. Daca nevoia exista ce-i retine pe oameni? Rusinea, teama de a nu fi intelesi, teama de a nu fi etichetati, judecati, respinsi, asa cum li se intampla, poate, in viata de zi cu zi?

Alt aspect pe care l-am intalnit este acela ca oamenii cred ca pot singuri sa treaca peste probleme - asa este - putem trece singuri, dar sunt momente cand se aduna prea multe si atarna de gatul nostru ca niste poveri pe care le purtam cu noi, si s-ar putea sa fie prea mult ...sa fie peste puterile noastre, sa nu mai putem inainta.De aceea avem nevoie de psihoterapeut. Sa ne ajute sa ne mai despovaram. Si ne despovaram vorbind despre aceste lucruri; le scoatem de acolo, din sac; ne uitam la ele; incercam sa intelegem cum am ajuns sa le avem, cum putem trai cu ele fara sa le mai simtim poveri.
 
Cred ca unul din motivele pentru care oamenii nu vin la terapie este si faptul ca isi doresc ca lucrurile sa se intample repede, sa vina schimbarea imediat. Nu au rabdare sa stea, sa se uite, sa reflecteze. Cateodata este chiar dureros.
 
Schimbarea nu poate veni imediat; terapia nu poate face minuni; ce s-a acumulat in ani nu poate fi schimbat in zece sedinte de terapie.De aceea procesul este unul de durata.