Bullying-ul reprezinta un comportament agresiv (tiranic) in randul copiilor de varsta scolara, care implica un dezechilibru de putere reala sau perceputa. Comportamentul se repeta - sau are potentialul de a fi repetat - in timp.
Tiranizarea reprezinta folosirea fortei, amenintarea sau constrangerea de a abuza, teroriza, intimida sau agresiv domina pe ceilalti.
Comportamentul este adesea repetat.
O conditie esentiala este perceptia, de catre cel agresat sau de catre alte persoane, a unui dezechilibru al puterii sociale sau fizice, care distinge agresiunea de conflict.
Comportamentele utilizate pot include hartuire verbala sau amenintare, agresiune fizica sau constrangere, iar astfel de acte pot fi indreptate in mod repetat catre tinte specifice.
Rationalizarile pentru un astfel de comportament includ, uneori, diferentele de clasa sociala, etnia, religia, sexul, orientarea sexuala, aspectul, comportamentul, limbajul corpului, personalitatea, reputatia, descendenta, puterea, marimea sau capacitatea intelectuala.
De cele mai multe ori, agresorii fac parte din categoria de copii agresati acasa, in familie.
Intimidarea poate fi, de asemenea, comisa de catre profesori si sistemul scolar propriu-zis - exista o diferenta de putere inerenta in sistem, care poate predispune cu usurinta la abuzuri subtile sau sub acoperire (agresivitate relationala sau agresivitate pasiva), umilire sau excludere.
Tipuri de bullying:
Bullying verbal (spune sau scrie lucruri neplacute):
Tachinari;
Porecliri;
Comentarii cu conotatii sexuale nepotrivite;
Sarcasm;
Amenintari.
Bullying social - uneori se face referire la agresiunea relationala care implica afectarea reputatiei sau a relatiilor cu cei din jur.
Bullying-ul social implica:
Refuzul de a mai fi in relatie cu cineva fara niciun motiv;
A spune celorlalti copii sa nu mai fie prieteni cu cineva;
Raspandirea de zvonuri despre cineva;
A face o persoana sa se simta stanjenita in public.
Bullying-ul fizic - agresiunea fizica implica faptul de a rani fizic o persoana sau bunurile sale.
Bullying-ul fizic implica:
Faptul de a lovi, a ciupi;
A scuipa;
A impinge;
A arunca sau a rupe lucrurile cuiva (caietele, cartile, creioanele, hainele, etc);
A face gesturi obscene.
Cyber-bullying (hartuirea pe internet) - o astfel de agresiune presupune folosirea tehnologiei pentru a hartui, a ameninta, a batjocori o persoana.
Atunci cand este implicat un adult poarta denumirea de hartuitor sau urmaritor(cyberstalking), ceea ce este ilegal si se pedepseste prin lege.
Cyber-bullying -ul include trimiterea de mesaje batjocoritoare prin email, sms, Facebook si alte retele de socializare.
Bullying-ul este un abuz care se intinde pe o perioada lunga de timp, iar un astfel de abuz creeaza trauma.
Cuvantul trauma inseamna ranire. In medicina sunt denumite traumatisme, ranirile fizice cu distrugerea oaselor si tesuturilor. In cazul evenimentelor psihice se poate vorbi despre o ranire psihica atunci cand procese de tipul perceptie, traire emotionala, gandire, memorie sau imaginatie nu mai functioneaza normal sau sunt considerabil limitate, mai mult timp.
De exemplu:
- in cazul unei vigilente exagerate, cand persoana sare la cel mai slab zgomot si este scaldata in sudoare de frica;
- cand persoana este fixata in anumite reprezentari si imagini, si gandurile sale se rotesc necontenit in jurul unui eveniment trecut;
- cand persoana nu-si mai poate aminti anumite evenimente - am intalnit in sedintele de terapie clienti care nu-si aminteau anumite perioade din copilarie;
- cand persoana nu mai percepe sau nu mai simte, capacitatea sa psihica de functionare este ranita
Trauma actioneaza mai ales la nivelul sentimentelor. Situatia traumatica rascoleste emotional intr-un mod extrem si duce la trairea unor sentimente extraordinare cu un rezultat negativ. Sentimente denumite ”neajutorare” , abandon lipsit de aparare”, ”slabiciune”, ”pierderea controlului” sau ”a fi la discretia cuiva sau a ceva”.
O experienta traumatica determina o modificare de durata in corp, spirit si suflet. Urmarile unei experiente traumatice nu dispar complet niciodata.
Copiii care sunt agresati de multe ori prezintă semne fizice sau emotionale, cum ar fi: teama de a merge la scoala, plangandu-se de dureri de cap sau de o pierdere a poftei de mancare, o lipsa de interes in activitatile scolare si de petrecere a timpului cu prietenii sau familia, note mici, un sentiment de tristete.
In astfel de cazuri apare depresia, atacul de panica, comportamentul autodistructiv ( fetele se taie pe maini sau pe picioare) si chiar suicidul.
La noi in tara un studiu al Asociatiei "Salvati Copii" arata ca " 3 din 10 copii sunt exclusi din grupul de prieteni, in timp ce 1 din 4 copii a fost umilit in fata colegilor. De asemenea, 3 din 10 copii sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi."
Se vorbeste insa prea putin despre bullying-ul etnic, care exista atat in randul elevilor cat si in randul profesorilor. Sunt destul de des intalnite situatiile in care profesorii umilesc elevii rromi, ii subevalueaza dandu-le note mici sau ii exclud de la activitatile de grup (serbari scolare).